Carian Blog

Sunday, June 27, 2010

King Of Football

Jika ditanya siapakah yang mendapat gelaran King Of Football, mesti ramai akan mengatakan Pele, Maradonna, Ronaldo, Ronaldinho, Messi, Rooney, dan seangkatannya. Tetapi saudara dan saudari, sebenarnya, pemain pertama di anggap King Of Football bukanlah mereka yang saya sebutkan tadi. Arthur Friedenreich di lahirkan pada 18 July 1892 di Sao Paulo merupakan pemain Brazil berkulit hitam pertama yang memecahkan penguasaan pentas bolasepak Brazil yang pada waktu itu di kuasai oleh pemain-pemain Brazil yang berkulit putih. Di gelar “The Tiger”, Arthur telah di anggap pemain bolasepak Brazil berkulit hitam pertama yang mendapat gelaran “superstar”.
Biografi : Arthur Friedenreich merupakan anak kepada seorang usahawan daripada Jerman yang berhijrah ke Brazil dan ibunya adalah seorang pencuci yang berketurunan Afrika berhijrah ke Brazil setelah dibebaskan. Patut nama pun macam nama Jerman. Friedenreich juga adalah pemain profesional berkulit hitam pertama di Brazil kerana pada waktu itu isu warna kulit telah menguasai seluruh benua Amerika malah bolasepak juga adalah untuk warga kulit putih sahaja. Banyak halangan terpaksa di lalui akibat daripada isu warna kulit dan perkauman.
Mengikut jejak langkah ayahnya sebagai pemain sebuah kelab Brazil, SC Germania, yang disertai oleh penghijrah-penghijrah daripada Jerman, Arthur memulakan karier bolasepaknya bersama kelab Sao Paolo dalam era 1910-an. Pada 1914, Arthur beraksi buat kali pertama untuk skuad kebangsaan Brazil pada kejohanan Copa America pada tahun 1919 dan juga edisi 1922 serta telah menjaringkan 10 gol. Ketika siri Jelajah Eropah pasukan Brazil pada 1925, Arthur telah dikenali sebagai King of Football. Arthur juga telah berjaya meraih rekod jaringan terbanyak tetapi FIFA tidak dapat mengesahkan fakta ini kerana masalah pengesahan rekod. Disebabkan perselisihan di antara Persatuan Bolasepak Rio de Janeiro dan Sao Paulo, Arthur terlepas aksi Piala Dunia edisi 1930 di Uruguay. Hanya pemain yang bermain untuk Persatuan Bolasepak Rio de Jeneiro sahaja yang dapat mewakili Brazil pada ketika itu.
Kehebatan Arthur dalam liga domestik tidak dapat dinafikan lagi, menjadi penjaring terbanyak liga sebanyak 9 kali. Pencapaian terbaik domestiknya adalah ketika mewakili kelab Athletico Paulistano dalam Liga Paulista dengan 33 jaringan. Friedenreich bersara daripada arena bolasepak ketika mewakili Flamengo pada 1935 semasa berumur 43 tahun. Meninggal dunia pada 6 September 1969, Arthur Friedenreich telah bermain lebih daripada 1200 perlawanan antarabangsa dan domestik serta di katakan telah menjaringkan lebih daripada 1200 gol. Namun terdapat laporan bahawa jumlah sebenarnya adalah 1329 gol dalam 1239 perlawanan tetapi disangkal oleh peminat-peminat Pele mengatakan bahawa jumlah sebenarnya adalah 1239 gol dalam 1329 perlawanan. Tiada rekod sahih untuk jumlah sebenar berapa gol yang Arthur jaringkan. Oleh itu, berapakah pemain yang kita ketahui telah menjaringkan lebih daripada 1000 gol sepanjang karier mereka? Sebab itulah Arthur Friedenreich merupakan pemain bolasepak pertama digelar KING OF FOOTBALL.

RUJUKAN: wikipedia.eng

No comments:

Post a Comment