Carian Blog

Saturday, June 26, 2010

Adidas VS Puma

ADIDAS VS PUMA
Assalamualaikum dan salam sejahtera. Hari ini saya ingin berkongsi dengan pembaca semua tentang satu info yang bagi saya amat menarik untuk dikongsikan bersama. Adidas, adalah jenama yang tidak asing lagi dengan kita. Dari topi sampailah ke kasut, bleh la di katakan Adidas tergolong antara 3 pilihan utama pembeli. Begitu juga dengan satu lagi jenama, Puma. Tetapi pernah ke kita terdengar atau tahu akan asal usul produk barangan sukan ini? Malah jika dilihatkan dari fakta sejarah, Adidas dan Puma juga adalah adik beradik.
Adolf "Adi" Dassler dilahirkan pada 3 November 1900 di bahagian Herzogenaurach, Bavaria, Jerman adalah individu yang bertanggungjawab mencipta jenama Adidas. Dilatih sebagai seorang penjahit kasut, Adolf Dassler memulakan usaha untuk mengeluarkan kasut sukan buatan sendiri selepas tamatnya Perang Dunia Pertama. Pada waktu itu percaya atau tidak dapur ibunya adalah tempat untuk dia membuat kasut. Mewarisi bakat daripada bapanya, Christoph, seorang pembuat kasut di sebuah kilang kasut serta di bantu oleh adik beradik Zehlin, pencipta kasut spike buatan tangan, Dassler telah memulakan penubuhan perniagaannya sendiri.
Pada 1924, abang Adolf, Rudolf telah menyertai perniagaannya yang kemudian dikenali sebagai Kilang Kasut Adik Beradik Dassler (Dassler Brothers Shoe Factory). Di Sukan Olimpik 1928, Dassler telah menjadi pembekal kepada beberapa atlit dalam usaha untuk membesarkan perniagaannya di peringkat antarabangsa. Pada Sukan Olimpik 1936 di Berlin, Dessler telah membekalkan kasut untuk atlit trek Amerika Syarikat, Jesse Owen yang seterusnya telah memenangi 4 pingat emas.
Dengan kebangkitan Hitler pada era tahun 1930-an, kedua-dua adik beradik Dessler telah menyertai Parti Nazi. Fahaman Politik dan Perang Dunia Kedua, telah menyebabkan perbezaan pendapat kepada kedua-dua beradik ini. Rudolf telah di tangkap akibat fahaman Nazi serta penglibatannya di dalam kumpulan SS dalam Parti Nazi. Dipercayai Adolf adalah dalang utama penangkapan itu. Menjelang tahun 1948, persengketaan antara 2 beradik ini telah sampai ke kemuncaknya apabila Rudolf telah meninggalkan perniagaan kasut bersama Adolf dan menubuhkan perniagaan kasut baru di bawah jenama Puma manakala Adolf telah menamakan perniagaan kasutnya di bawah jenama Adidas sempena namanya sendiri (Adi-Dassler). Bagaimana si abang menemui jenama Puma tidak diketahui tetapi di percayai Puma pada asalnya dikenali sebagai Puda hasil gabungan antara RU-dolf DA-ssler. Unik kan? Rupa2 nya Adidas dan Puma sebenarnya adik beradik. Sebenarnya Puma pun famous gak, kalau nak dibandingkan dengan Adidas yang diketahui umum. Puma pernah menaja Pelé, Eusébio, Johan Cruijff, Enzo Francescoli, Diego Maradona, Lothar Matthäus, Kenny Dalglish, Didier Deschamps dan Gianluigi Buffon. Paling famous Puma juga adalah pembekal kasut kepada Usain Bolt ketika memecahkan rekod dunia dalam acara 100m, 200m dan 4x100m di Sukan Olimpik 2008.
Dikatakan pada temasya Piala Dunia 1954, di Switzerland Jerman pada ketika itu dikenali Jerman Barat telah memenangi perlawanan akhir dengan Hungary 3-2 hasil daripada kasut spike (stut besi) buatan Adolf Dassler yang ketika itu kali pertama diperkenalkan kepada dunia bolasepak.
Di Malaysia mungkin Adidas lebih menonjol berbanding Puma tapi hakikatnya dari segi populariti secara globalnya bolehlah dikatakan "photo-finishing".
Pada 1973, anak Adolf, Horst Dassler merupakan pengasas Arena, jenama sukan dan alatan renang. Adolf "Adi" Dassler meninggal dunia pada 1978 dan perniagaannya diteruskan oleh isterinya, Käthe sehingga di jadikan Syarikat Sdn Bhd (hehehehe) pada 1989. Itulah sebahagian fakta yang dapat dikongsikan bersama. Mungkin saudara dan saudari mempunyai fakta yang lain dapatlah kita kongsikan bersama. Assalamualaikum.

rujukan wikipedia.eng

No comments:

Post a Comment